Lähimpään ruokakauppaan Nettoon on vajaan kilometrin matka. Hiukan kauempaa löytyy Real, joka onkin sitten jo kohtalaisen iso supermarketti. Valikoimakin on sitten sen mukainen. Isoin ero suomalaisen ja saksalaisen ruokakaupan välillä on varmasti alkoholin myynti. Täällä kaupassa saa myydä kaikkea mahdollista, ja alkoholiosastot onkin melko isoja. Selkeästi halvempaakin alkoholi täällä on. Ja tietysti makkaravalikoima on myös huomattavasti suurempi. Suomea paremmin on tarjolla myös erilaisia luomutuotteita niin kasvis kuin lihapuoleltakin. Yleisesti ottaen ruoka on täällä halvempaa kuin Suomessa, vaikkei ihan kaikki tuotteet olekaan. Esim. maitotuotteet on selkeästi halvempia, kun taas kasvikset vain hiukan.


Maitotuotteiden tarjonnan puolella täällä menee heikommin. Rasvatonta maitoa en ole aikoihin missään kaupassa nähnyt, viiliä ei tunneta, tavallinen leivän päälle laitettava juusto on lähes aina valmiiksi viipaloitu ja valikoima niissäkin on vähän heikompi. Vastapainoksi jugurttipuolelta onnistuin sitten bongaamaan erikoisuuksia, kuten suklaa-, maissi- ja popcornjugurtin. Tosin kaksi jälkimmäistä eivät kuulemma ole mitään saksalaisia perinnemakuja, vaan joku uusi kokeilu täälläkin. Ja viilin tilallekin löytyy Kefiriä (en tiedä, mitä on suomeksi, hiukan happaman makuinen löysä jugurtti), ja Buttermichiä (kirnupiimää), josta löytyy sitten vaikka minkälaisia makuvaihtoehtoja. Jätskitarjonta kaupoissa on myös Suomea heikompaa. Ja laktoosittomia vaihtoehtoja kaikista maitotuotteista on täällä vähän.


Leipävalikoima täällä on ihan kiitettävä, vaikka ruisleivässä yleensä on kolmekymmentä prosenttia ruisjauhoja. Sen sijaan sämpylöitä riittää, ja niihin on monesti leivottu jos jonkinlaista siementä sisään. Rusinasämpylöitäkin löytyy, mutta ne maistuvat melkein enemmän pullalta kuin leivältä. Saksasta löytyy lähes joka kadunkulmasta pieni leipomo, josta voi leivosten ja tavallisen leivän lisäksi ostaa täytettyjä sämpylöitä mukaansa. Ja niitä menee myös aika hyvin kaupaksi. En muuten ole montaa niin pientä juna-asemaakaan löytänyt, ettei siellä leipomoa olisi. Bielefeldin juna-asemallakin niitä on kaksi.


Paitsi leipomoita löytyy katujen varsilta myös perinteisiä roskaruokaloita, jos nälkä pääsee yllättämään. Niissäkin hintataso on kotimaista halvempi, ja tarjontakin hiukan monipuolisempi. Hassu yksityiskohta on, että esim ranskalaisten ketsupista täytyy erikseen maksaa. Tosin samaan hintaan voi sitten vaihtoehtoisesti valita vaikka majoneesin, jos ei ketsupista tykkää. Halvimmillaan olen nähnyt pikaruokaa alkaen euron pitsapala tai makkara. Toki oikeita ravintoloitakin on ainakin Jyväskylää monipuolisemmin tarjolla. Kaverin käydessä täällä tuli testattua mm. kreikkalainen ravintola ja sushipaikka. Molemmat olivat kyllä hyviä. Ja tietysti Saksasta löytyy makkarakojuja, joissa on yleensä ainakin paria erilaista laatua tarjolla. Pelkkää makkaraa ei sitten aina saakaan, vaan grillimakkaroita tarjotaan sämpylällä, ranskalaisilla tai perunasalaatilla. Normaali vaihtoehto on yleensä makkara sämpylällä. Paitsi että se toimii hyvänä ottimena kuumalle makkaralle, niin yhdistääpä se kaksi yleisintä myyntituotettakin.