Pääsiäisestäkin on selvitty hengissä ylenmääräisestä karkinsyömisestä huolimatta. Tulin reilu viikko sitten ostaneeksi virpojia varten pussillisen karkkia ja vasta pari metriä kassalta päästyäni hoksasin, ettei saksalaiset välttämättä virvo. Eivätkä kuulemma virvokaan, mutta sainpahan paljon karkkia syötäväkseni. Karkit oli lajiteltu pieniin pusseihin, joissa oli arvoituksia, kuten mitä tipu sanoo, ja tässä hiukan vaikeampikin:


Kuva-arvoitus


Suklaa kuuluu (onneksi) täkäläiseen pääsiäiseen siinä missä meilläkin. Onnistuin löytämään itselleni pääsiäisen kunniaksi Nukkumatti-suklaamunan, mutten onnistunut saamaan Nukkumattia. Ensi pääsiäisenä sitten. Pääosaa suklaamaailmassa näyttelevät kuitenkin erilaiset puput, ja niitäkin löytyy vaikka mitä. Onnistuin bongaamaan tavallisten suklaapupujen lisäksi ainakin After Eight-, KitKat- ja Smarties-pupuja.


Ja todellisen jalkapallofanin suklaapupunkin täytyy tunnustaa joukkueen väriä.

 


Pääsiäinen on täälläkin lomaa, joten koulut ja kaupat ovat kiinni. Loman kunniaksi päätin reissata lähikylissä. Täällä opiskelijaelämän hyviin puoliin kuuluu ”Semester Ticket”, matkalippu, jolla saa ilmaiseksi reissata tämän Bundeslandin, eli Nordrhein-Westfalenin alueella, kunhan älyää pysytellä hitaissa paikallisjunissa ja kakkosluokassa. Eikä sitä tietenkään voi jättää hyödyntämättä. Perjantaina kävin tunnin matkan päässä Osnabrückissa, josta löytyi kaunis vanhakaupunki. Kirkkoja lukuun ottamatta kaikki oli kuitenkin siis suljettu, joten kiertelin lähinnä ympäriinsä maisemia ihailemassa. Lauantaina kävin vastaavalla päiväreissulla Düsseldorfissa. Sielläkin ihastelin enimmäkseen vanhaa kaupunkia, mutta kävin myös sivistämässä itseäni kaupunginmuseossa, se kun sattui olemaan ilmainen. Düsseldorfista löytyy kyllä myös huippukallis ostoskatu, jos sattuu olemaan liikaa rahaa. Minä tyydyin ihailemaan näyteikkunoita. Nekin näyttivät tarpeeksi hintavilta.

Paikallinen kaverini kutsui minut perheensä luokse kyläilemään sunnuntaiksi ja maanantaiksi, joten pari päivää vietin Göttingenissä syömässä lisää herkkuja. Esimerkiksi saksalaiseen pääsiäiseen kuuluu Hefezopf, suoraan suomennettuna hiivaletti. Se on paljolti pullapitkoa muistuttava leivos, jota syödään voin ja/tai hillon kanssa. Hyvää oli. Pääsiäiseen kuuluu täällä myös kokko, jonne ihmiset kokoontuvat ryyppäämään ja tapaamaan tuttujaan, vähän niin kuin Suomessa juhannuksena. Kävimme yhtä kokkoa sunnuntai-iltana ihmettelemässä, ja se oli kieltämättä kohtalaisen iso. Ilmeisesti kokoilla on myös ohjelmaa kaikenikäisille, jos sinne ajoissa selviää.

Kaverin äiti piti meille myös esittelykierroksen Göttingenin keskustassa. Kaupunki on selvinnyt sodan yli lähes pommeitta, ja keskustan vanha osa on hyvin säilynyt. Muutenkin paikka oli kaunis. Ja Göttingeniltä kieltämättä löytyy kuuluisuuksia, joilla kehua, kuten 44 Nobel-palkittua, jotka ovat siellä joskus asuneet/työskennelleet. Toisaalta kaupunki muistaa myös sellaisia kuuluisuuksia, jotka ovat siellä sangen vähän aikaa asuneet. Esimerkiksi Goethella on oma katu, ja hän asui Göttingenissä vain pari kuukautta. Keskustasta löytyy myös maailma eniten suudeltu tyttö, eli patsas nimeltään Gänseliesel, jota jokaisen täällä tohtoriksi väittelevän pitää käydä pussaamassa. Maanantaina kävimme vielä ihailemassa kaupunkia Otto Bismarckin kunniaksi pystytetystä näköalatornista. Joten tässäpä vielä kuva Göttingenistä.

 

Vastaus arvoitukseen muuten on Meister Lampe, joka on kuulemma vanha nimitys jänikselle. Enpä olisi tiennyt, enkä ole ihan varma tietävätkö nykyajan saksalaislapsetkaan.