Yliopistoruokailu on täällä melko erilaista kuin meillä. Opiskelijaruokala täältäkin löytyy ja hinnat on hiukan halvemmat kuin Suomessa: 1,60-2,40 €. Täällä pitää aluksi hommata kortti, jolla maksetaan sitten ruokalassa. Raha ei edes käy joka paikkaan. Korttiin pystyy sitten lataamaan rahaa haluamansa määrän kerrallaan joko automaatista tai sitten asiakaspalveluun. Sama kortti toimii sitten myös kopiokoneisiin/tulostimiin ja kahviloihin.


Ruokalassa on joka päivä tarjolla neljä eri ruokavaihtoehtoa ja salaattibuffetti. Yksi ruokalajeista on kasvisvaihtoehto, kahdessa on lihaa tai kalaa ja halvin vaihtoehto on yleensä jotain keittoa tai pataruokaa, ja hiukan yksipuolisempi annos. Omaan yliopistoon poikkeuksena ruoka-annokset ovat valmiita ja tulevat kirjaimellisesti liukuhihnalta, eli siihen ei voi mitenkään vaikuttaa:


Ruokalasta löytyy neljä kolme eri hihnaa, ja halutun viereen pitää mennä jonottamaan. Salaattibuffetissa puolestaan saa valita, mitä haluaa ja miten paljon haluaa, ja hinta tulee sitten painon mukaan. Ruokaan ei kuulu leipää tai juomaa, mutta erikseen niitä saa kyllä ostaa. Lopultakin olen sitten oppinut kuljettamaan vesipulloa mukanani, mutta aika moni täällä näyttää selviävän ilman juomista. Halvallakin täällä saa halutessaan mahansa täyteen, eilistä ruokaa myydään yleensä pienissä kipoissa 20 senttiä kuppi. Tarjolla on yleensä jotain pastaa ja kastiketta, eli ei kovin monipuolista, mutta täyttää sekin, kun pari annosta ottaa. Päivän ruokalista on näkyvillä paitsi paperilla, myös samana päivänä vitriinissä. Tässä yhden päivän tarjonta:


Lähistöllä on myöskin ammattikorkeakoulu, josta löytyy hyvä ruokala. Siellä ruokailu toimii hiukan eri lailla. Pääruokavaihtoehtoja on kaksi, joista toinen on kasvisvaihtoehto. Lisäksi saa mielensä mukaan täyttää kolme kipollista joitain lisukkeita. Joka päivä on esimerkiksi tarjolla erilaisia pottu- ja pastavaihtoehtoja, soppaa, salaatteja, hedelmiä ja jotain jälkkäriä. Jälkkärin paino on nykyään rajoitettu, joskus myös lisukkeita saa vain tietyn kappalemäärän, mutta paljon enemmän vaihtoehtoja sieltä silti saa. Ja annos on myös reippaasti yliopistoruokalan versiota isompi, joten mahansa saa kyllä täyteen. Tässäpä kuvassa yhden päivän ateria:

Ruokaa saa tietysti ravintoloistakin ja pitseriasta. Pienempään nälkään kahviloista voi ostaa täytettyjä sämpylöitä. Kahvia saa ekologisesti mukeista, joista pitää sitten maksaa erikseen 25 sentin pantti. Kahvimuki pitää sitten palauttaa omaan palautusautomaattinsa pullonpalautuksen viereen, ja kuittia vastaa saa sitten rahansa takaisin. Hassu systeemi.