Lienee korkea aika esitellä kämppää. Asun vuokralla yksityisellä, mutta asunnossamme on lähinnä vaihtareita, eli opiskelijakämpästä menee. Asunto on pienen kerrostalon ylimmässä, eli neljännessä, kerroksessa. Saksalaiset kun eivät ikinä laske katutasoa mukaan. Asunto on noin kolmen kilometrin päässä keskustasta, ja yliopistolle matkaa tulee noin kuusi kilometriä. Suhteellisen läheltä kulkee kaksi kaupunkijunaa. Kumpikin kulkee arkisin normaaliin työaikaan kymmenen minuutin välein ja loppuillasta puolille öin hiukan harvemmin. Ihan hyvin pääsee siis liikkumaan, vaikkei pyöräillä jaksaisikaan. Tässäpä meidän asunto ulkoa päin:


Asunnossa on huoneet kahdeksalle, mutta yksi niistä on tällä hetkellä tyhjänä. Minun lisäkseni tässä asuu kaksi muuta suomalaista tyttöä. Toinen on germanistiikan ja toinen anglistiikan lukija ja Jyväskylästä hekin. Lisäksi täällä asuu puolalainen poika, joka lukee lakia ja puolalainen tyttö, jonka opiskelualaa en muista. Lisäksi kämpässä asuu saksalainen pariskunta, josta molemmat käyvät jo töissä, mutten tiedä tarkemmin, mitä tekevät. Jokaisella on oma huone, joka on opiskelijakämpäksi ihan mukavan kokoinen 12 m². Ainakin oma huoneeni oli valmiiksi kalustettu. Huoneeseen kuului sänky, petivaatteet, työpöytä, tuoli, jakkara, kirjahylly ja vaatekaappi. Ihan riittävästi tälle ajalle. Seinät ovat steriilin valkoiset ja kokolattiamatto kauniin harmaa. Ikkunaverhot ovat sitten vastapainoksi iloisen keltaiset. Huone on kuitenkin siisti ja hyvinkin viihtyisä. Ikkunasta näkyy kaupungin kattojen yli ja Sparrenburgin linnakin. Jokaisesta huoneesta löytyy myös nettiyhteys, joka kuuluu vuokraan. Opiskelijavuokrien hinnat on täällä samaa luokaa kuin Suomessakin.


Kämpässä on kolme vessaa, joista kahdessa on suihku ja se on riittänyt ihan hyvin. Keittiö ei sijaan ole kovin iso seitsemän ihmisen käyttöön. Kaikki eivät sinne yhtaikaa edes mahtuisi istumaan. Samoin hyllytila niin jääkaapista, pakastimesta kuin kuivakaapistakin on kortilla. Hella toimii muuten ihan kiitettävästi, mutta säätönappuloista on kaikki merkinnät kuluneet pois. Koskaan ei siis ole ihan varma, miten lämpimällä se levy tai uuni onkaan. Uunista on löytynyt myös omituinen säätö, joka tuntuu lähinnä tuulettavan uunia. Onnistuin semmoisenkin hoksaamaan, kun pakastekalat olivat puolen tunnin odottelun jälkeen jäisiä, vaikka kuvittelin lämmön kohtalaisen korkeaksi säätäneeni. Sen sijaan pitää kehua, että astianpesukone löytyy. Sellaisen minäkin haluan, kunhan olen iso ja rikas. Mitenkähän sitä taas sopeutuu käsintiskaamiseen, kun kotiin palaa. Kaikki astiat ja ruoanlaittovälineet kuului tähän kämppään myös. Se on ihan kätevää.


Keittiöstä löytyy myös omituinen saksalainen kierrätyssysteemi. Esimerkiksi biojäteastia on, mutta sinne ei saa laittaa mitään keitettyä ruokaa, vaan ainoastaan esim. perunankuoria ym raakojen vihannesten jätteitä. Kananmunankuoret kelpaavat myös, sekä tee ja kahvinporot. Pahvit ja paperit kerätään yhteen astiaan, lasipulloista kerätään värilliset ja kirkkaat erikseen, mutta kämpästä sille ei löydy astiaa, vaan jokainen saa raahata omansa esim. kaupalle kierrätettäväksi. Omituisin kierrätysastia on 'Gelber Sack', kirjaimellisestikin keltainen säkki, johon kerätään kierrätettävä muovi- ja metallijäte. Tiedä sitten, kuka ne loppupäässä taas erottelee. Tätä kierrätystä kaupunki tukee jakamalla ilmaiseksi säkkejä 'neue Rathaus':lla, eli jossain kaupunginvirastossa. En oikein ole varma, mitä suomalaista virastoa se vastaisi. Loput sekalaiset jätteet kerätään sitten nimensäkin mukaisesti 'Restmüll':iin. Täällä muuten näkee yliopistolla ja juna-asemillakin toisinaan kolmen astian roskiksia, joissa yleensä on paperi-, keltainen säkki- ja muu jäte -osiot.


Alakerrasta löytyy pesukone. Se ei ole ihan koko aikaa toiminut, vaan piti välillä pyykkejä päivänkin panttivankina suostumatta avaamaan luukkua, mutta nyt se on taas hyvin toiminut. Mitään varauslistoja ei koneelle ole, mutta toistaiseksi sieltä on saanut tarpeeksi usein vuoroja, että on saanut kaikki pyykit pestyä. Mitään siivousvuoroja meillä ei ole käytössä, ei myöskään mitään varsinaista sopimusta yhteisistä ostoksista kuten pesuaineista, joten epäilen, ettei ne ihan tasan aina mene. Toistaiseksi käsittääkseni on kaikki kuitenkin osallistuneet jossain määrin, ettei ihan ole työt yhden ihmisen niskaan kaatuneet. Kaikkiaan olen tosi tyytyväinen kämppään. Kämppikset ovat mukavia, ja kämpän sijaintikin loppujen lopuksi hyvä.